Kompanzasyon Panoları Nedir ?

Kompanzasyon Panosu

Berka Pano tarafından yüksek kaliteyle üretilmekte olan kompanzasyon panoları firma ve işletmelerin güç kat sayısını düzenlemek ve arttırmak amacıyla kullanılan panolardır. Oldukça önemli bir işlevi olan kompanzasyon panoları çeşitli birçok malzeme içerir. Kondansatör ve ölçü aletleri üzerine kurulan bu panolar reaktif güç çekmekle yükümlüdür. Kompanzasyon kısımları elektrik sisteminin çok daha iyi bir koşulda çalışması için üretilen bir pano sistemidir. Yüklerin birbirini verimsiz şekilde etkilememesi, tesislerin reaktif güç ihtiyaçlarının karşılanması ve özellikle de belirtilen tüm yöntemlerin istenilen düzeyde karşılanması için kompanzasyonlara ihtiyaç duyulur. Elektrik pano çeşitleri içerisinde yer alan kompanzasyonlar voltaj ve akım sinyalleri arasında faz kaymalarını da düzeltir.

Kompanzasyon Panoları Ne İşe Yarar?

Elektriği verimli bir şekilde dağıtmanın yanı sıra var olan sorunları gidermek ve düzenlemeleri kontrol etmek adına kompanzasyon panoları en fazla ihtiyaç duyulan sistemlerden birisidir. Kondansatör üzerinde yer alan panoların kurulumu da kullanımı da oldukça kolaydır. Doğru kullanım sonucunda bu panolar sabit tutma işlevini de yerine getirir. Aynı zamanda voltaj akımları ile sinyaller arasındaki faz kaymalarını düzeltir. Gerekli tüm cihaz ve malzemeleri içerisinde barındıran kompanzasyon panoları reaktif enerjiye ihtiyaç duyulduğu anda devreye girer. Reaktif gücün üretimini gerçekleştirmekle yükümlüdür. İçerisinde yer alan endüktif güçler reaktif gücü çekerek enerji akımını ortaya çıkarır. Aynı zamanda bu panolar açığa çıkan reaktif gücü sıfıra indirerek ihtiyaç anında yeniden üretilmesini sağlar. Böylece enerjiden tasarruf edilir.

Kompanzasyon Panolarının Genel Özellikleri Nelerdir?

Berka Pano tarafından hız kesmeden ve ara vermeden üretimine devam edilen kompanzasyon panoları genel bazı özelliklere sahiptir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kondansatör gruplarını kontrol eder.
  • Güç kat sayısını düzeltir.
  • Reaktif gücü kontrol ederek röle tarafından alınan gücü arttırır ve düzeltir.
  • Hangi boyutlarda olacağı ana dağıtım panoları ile belirlenir.
  • Montajı tamamen boyutlarına uygun şekilde yapılır.
  • Yükseklikleri maksimum 210 cm, derinliği ise minimum 40 cm olmalıdır.
  • Orta gerilim ve alçak gerilim olmak üzere iki farklı gruba ayrılır.
  • Montajları harici ve dahili şekilde yapılır.
  • Panoların üstüne çatı yapılır.
  • Havalandırma panjurlarına yer verilir.
  • Havalandırmanın etkili şekilde çalışması için aspiratör bağlantısı yapılır.
  • Bara ve kablo geçiş yerlerine sahiptir.

Kompanzasyon Panolarında Bulunan Malzemeler Nelerdir?

Kompanzasyon panoları içerdiği bazı cihaz ve malzemeler ile bir bütün içerisinde performans sergiler. Tek bir malzeme eksikliğinde cihazın çalışmasında sorun ve eksiklik meydana gelebilir. Herhangi bir sorunun meydana gelmemesi adına tüm malzemeler eksiksiz ve hatasız bağlantılarla monte edilir. Böylece panolar sorunsuz bir şekilde kullanılmaya başlar. İçerdiği malzemeler ise;

  • Voltmetre ve komitatörler,
  • Elektrik sigortaları,
  • Ampermtereler,
  • Multimetreler,
  • Güç kontaktörleri,
  • Kontrol röleleri,
  • Şalterler,
  • Kosinüsfimetreler,
  • Baralar,
  • Kondansatörlerdir.

Tüm malzemeler panonun sorunsuz şekilde çalışmasında oldukça önemli bir rol oynar. Herhangi bir malzeme eksik bulunduğu takdirde panodan yeterli düzeyde verim alınamaz ve elektrik dağıtımında sorunlar meydana gelebilir. Uluslararası standartlara hizmet sunmakta olan Berka Pano sayesinde bu panoları en uygun fiyatlar kapsamında temin edebilirsiniz.

Kompanzasyon Panosu Nasıl Yapılır?

Kompanzasyon panosunun yapım ve montaj aşamaları kaliteli şekilde hayata geçirilmek zorundadır. Burada devreye giren Berka Pano sayesinde kaliteden ve güvenden yana hiçbir sorun yaşamazsınız. Öncelikle direnç bazlı olan faz farkları göz önüne alınır ve devrelerde yer alan kapasitif voltaj değerinden ileri gözükecek şekilde değişir. Daha sonra endüktif devrelere geçiş yapılarak dikkatlice kurulum ve değerlendirme sağlanır. Var olan sistemde tüm güç görülür ve kontrol altına alınır. Faz farkına bağlı olan elementlerden ötürü bazen aktif ve reaktif değişkenlik farklılıkları meydana gelebilir. Bu durumda asıl kompanzasyon panolarına ihtiyaç duyulur. Sistemin kabataslağı kurulduktan sonra asıl önemli olan iç kısmına geçiş yapılır. Cihazın içeriğinde yer alan motorlar, aletler, kablolar, baralar ve diğer tüm endüksiyon bağlantıları yapılır. Bağlantılar kurulduktan sonra artık montaj aşamasına geçilir. Montaj aşamasında öncelikle pano elektrik panosuna yerleştirilir. Malzemeler önceden profesyonel şekilde hazırlanır ve herhangi bir sorun riski ortadan kaldırılır. Daha sonra akım trafoları bağlanır. Bağlantıdan önce topraklama yapılmasına büyük özen gösterilir. Ardından sigortalar ve kontaktörler yerleştirilir. Sinyal lambaları monte edilir. Kablolar renklerine göre doğru alanlara bağlanır. Kapaklar boyutlarına göre kesilerek yerleştirilir. Şalter giriş ve çıkış bağlantıları yapılır. Tüm bu aşamalar sırasıyla hayata geçirilir. Tüm montaj aşaması ve topraklama tamamlandıktan sonra artık pano kullanıma hazır hale gelir.

Kompanzasyon Panosunda Dikkat Edilmesi Gereken Sistematik Durumlar

Kompanzasyon panoları kullanırken ve montaj esnasında dikkat edilmesi gereken ve sistemsel durumlar mevcuttur. Bu durumlara dikkat edilerek ve üst düzeyde özen gösterilerek verilen hizmet çok daha memnun edici seviyededir. Öncelikle panoda kullanılması gereken malzemelerin önceden bir şema şeklinde listelenmiş olması gerekir. Kullanılacak olan kondansatörlerin faz durumuna göre şema bağlantıları yapılmalıdır. Bağlantı kurulacak olan kontaktör ve bobin gerilimlerine dikkat edilmelidir. Kullanılacak olan sigortaların 63 amperden sonrasına özen gösterilmeli ve belgelendirilmeleri yapılmalıdır. Tüm bağlantılardan sonra doğru voltaj ve akım verilmesine dikkat edilmelidir. Bağlantılarda en önemli güç olan reaktif gücün kontrol rölesinin aktif olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ölçüm rölelerinde herhangi bir hata olup olmadığı kontrol edilmelidir. Baralardan yapılması gereken tüm girişlere özen gösterilmelidir. Kablo bağlantılarında kullanılacak olan kablo pabuçları doğru seçilmelidir. Bağlantı uçlarının gevşek olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli ve gövdeler topraklanmadan hiçbir bağlantı yapılmamalıdır. Topraklama yapılmadan başlanan kurulum aşamasında elektrik çarpma riski oldukça yüksektir. Bu riski minimuma hatta sıfıra indirmek adına topraklama kesinlikle unutulmamalıdır.

Kompanzasyon Panolarına Neden İhtiyaç Duyulur?

Kullanımı oldukça avantajlı bir durum olan kompanzasyon panoları elektrik hatlarındaki güç kapasitesini düzenlemeye olanak sağlar. Güç kapasitesi düzenlenmediği takdirde elektrik dağıtımında bazı sorunlar meydana gelebilir. Sorunların meydana gelmemesi ve ihtiyaç duyulan enerjinin doğru şekilde kullanılması için kompanzasyon panolarına ihtiyaç duyulur. Kompanzasyon panoları sayesinde iletkenler taşıması gerektiği kadar akım taşırlar. İnce kesitler seçilerek alternatörler ve transformatörlere binen yükün azalması sağlanır. Kontrol ve denetimler çok daha verimli şekilde değerlendirilir. Şebekedeki güç kayıplarını azalttığından, üretim, iletim ve dağıtım kapasitesine fazlaca sahip olduğundan, gerilimi düşürüp tasarruf ve verimi arttırdığından, ısı kayıplarını azalttığından kompanzasyon panolarına ihtiyaç artar. Tüm bu nitelikler sayesinde elektrik üreticileri ve tüketicileri birçok faydasından yararlanır. Berka Pano hem elektrik üreticilerini hem de tüketicilerini memnun etmek adına bu panoların üretim ve montajına kaliteli şekilde devam eder. Elektrik üreticileri açısından iletkenlerin daha az akım taşıması, dağıtım tesislerinde kapasitenin yükselmesi, dağıtım hatlarındaki kayıpların azaltılması en büyük faydalarındandır. Elektrik tüketici yönünden faydaları ise iletkenlerin daha ince kesitte seçilmesi, besleme elemanlarının küçük değerlerde seçilmesi, harcanan enerjinin ve ücretinin azalmasıdır.

Kompanzasyon Yapılmadığı Takdirde Ne Olur?

Panolar kullanılmadığında ve akıma kompanzasyon yapılmadığı takdirde hatlar ve kablolar haddinden fazla akım çeker, gerili yükselir ve yangın riski artar. Aynı zamanda enerji taşıma kapasitesi de düşer, enerjinin güç katsayısı azalmaya başlar. Tesisler normal kapasitesinin altında çalışmak zorunda kalır.